Tetování, který necítíš

"Mozek je nádherný v tom, že si to nepamatuje."

Ahoj Martine, musím se klasicky zeptat; jak se ti to stalo?

Po škole jsme chodili do Rokáče, bylo 11 večer a ujel mi vlak, tak jsem šel na stopa. Mozek je nádherný v tom, že si to nepamatuje. Vím to vlastně z protokolu, kradené auto, bez řidičáku a ještě opilej řidič. Byl prosinec, takže smyk a strom. Měl jsem štěstí, že jsem vyletěl z auta, protože předek byl celej rozmašírovanej. Pak asi měsíc v umělým spánku no a nakonec paraplegie, asi 6 obratlů rozdrcených.

Co řidič?

Řidič měl slabý otřes mozku, byl vlastně bez zájmu a nedošel ani k soudu, takže jsem ho nikdy neviděl a vlastně to nepotřebuju. Co bych mu řek?

Když tě probíraj z umělýho spánku tak máš nejlepší stav v životě, protože si fičíš na nejlepších opiátech. Šílené sny. Když jsem se pak probral, první co jsem sháněl byl vozík, abych nemusel bejt v nemocnici. Nejdůležitější je naučit se sám převlíkat a přelézt z postele na křeslo, kvůli večerkám v nemocnici, protože si chceš třeba dát pivo v hospodě.

Jaký je to vykalit se na vozejku?

Vypadáš furt střízlivě, ale tobě se to děje v hlavě. Nejlepší je asi hulit trávu. Dost se vyhýbám třeba éčku, protože to nejde. Máš moc energie, kterou chceš vybít, ale nejde to.

Když přijedu třeba z fesťáku po několika dnech a lehnu si do postele, tak se mi normálně samy zvednou nohy a nejde s tím nic dělat, jen čekat, až to přejde. Na uvolnění svalů a na bolesti mi dost pomáhá CBD, určitě je to lepší než brát Tramal nebo jiný chemický léky.

Za měsích to bude 18 let co jsem na vozíku.

Nechěl jsi o tom dělat přednášky?

Dělali jsme jich hodně po školách, hlavně v létě kvůli skokanům do vody, pak už nebyl čas, protože jsem začal dělat v Slezské diakonii s mentálně postiženýma a pak mě začala bavit práce za barem.

Takže pracuješ v bezbariérové hospodě?

Ne, spíš jsem měl štěstí na lidi. Přes 6 let jsem dělal v rodinné kavárně s dětma. To bylo fajn jak si ty děti zvykaly na ten vozejk „Strejdo ty jsi transformer?“ Teď dělám v normální restauraci, kde mě akorát vytáhnou po schodech a normálně tam funguju, jejich logo mám vytetovaný na zádech.

Máš tetování spojený s tím co se stalo?

Jo to bylo tohle, to první. Je to postava s ovázanou hlavou, má pistoli v ruce a nemá nohy. Je tam symbolika "Přežil vlastní smrt“ Vlastně jsem to chtěl už když mi bylo patnáct, jen ta postava měla původně nohy. Jinak si na významy moc nehraju. Mám třeba kérky sestřiček, to mám na jejich počest, protože je obdivuju za tu práci co dělaj.

Ty máš jedno tetování vyšívaný jehlou..

Jo to jsme si sehnali chirurgickou jehlu a nit. Chtěl jsem to zkusit, viděl jsem, že to dělaj domorodé kmeny jehlou z kosti. Vyrobil jsem si teda jehlu z kuřecí kosti, nakonec jsme ale použili tu chirurgickou. (smích) Nit se namočí do barvy a normálně s ní kůži projedeš, jako když šiješ, jen na konci nemáš uzlík. Je to ta dýka, co mám na levým prsu.

Ale tohle tetování jsi cítil..

Jo, tohle jo.

Jaký to je když ti tetujou nohy který necítíš? Jakej je to pocit?

Já necítím nic od prsou dolů, takže tetování nohou jsem absolutně necítil. Nervy jsou v noze ale pořád zachované, takže ji okamžitě chytají křeče. Udržet ji, vyžaduje hodně síly a trpělivosti tatéra. Tu kosatku jsem si tetoval, když jsem byl v Americe. Nohu mi držela ségra, já si držel stehno a ještě tatér na ni musel tlačit a tetovat. Barva chytá normálně, jen musíš hlídat hojení skrz špatné dokrvování.

Co ten Ježíš?

To jsme jednou pili s kámošema a vymýšleli nejblbější kérku. Kámoš je tatér, takže jsme šli rovnou do studia a tak vznikl můj legendární Ježíš co hraje basket na kříži. Přítelkyni se nelíbí.

Na ruce máš znak vozíčkáře…

No, na parkovišti pořád musíš ukazovat ZTP, tak jsem si říkal, že to tak bude jednodušší.

269 vegan?

Jo byl jsem od 15 vegetarián pak 3 roky vegan. Pak mi doktoři tvrdili, že ta páteř tak nemusela dopadnout, kdybych jedl maso, oni to maj rádi. Pak jsem se nechal přemluvit skrz bílkoviny a hlavně proto, že si v nemocnici často nevybereš. Nemaj zájem to řešit. Docela často si objednávám saláty, protože v nemocnici ti žádnou zeleninu nikdy nedaj. Než jsem sem šel, nejedl jsem maso zase 5 let.

Tetoval ses na dovolený v Americe, jak se vlastně letí do Ameriky na vozejku?

Hele docela v pohodě, letěl jsem sám, do letadla tě daj jako prvního, ale pak odcháziš jako poslední. Sedíš normálně s lidma, ale nedostaneš se na wc, takže musíš mít pytlík. Seděl jsem u okna a sledoval, jak můj vozejk během nakládání po několikáté padá z pásu. Amerika je bezbariérová a dostaneš se všude, ale nikdo ti nepomůže, skrz ty žaloby.

Dokázal bys říct jak tě tohle všechno změnilo?

Pohled na život jo, pokračuju sice v paření, ale pohled na lidi je jinej. Neexistuje pro mě žádný omezení, jedu kam chci a dělám co chci.

Text & foto: TerkaTetris // follow @martinsyslo