Deafmessanger

"Deníky s vlastními příběhy"

"Začalo to v roce 2005, kdy jsem pracoval jako terapeut v chráněné dílně. Vyrobil jsem si tam prvních pár deníků, které jsem vlastně složil z věcí nalezených v té dílně a takhle to vlastně funguje dodnes. S šablonama jsem pracoval už dlouho předtím, takže to pro mě bylo přirozený, použít je pro vytvoření motivů na desky deníku. A stejně tak mi byla jasná ta specifická kombinace barev, kterou používáme - stejná jako moje tetování."

"Pár deníků jsem odnesl do jednoho obchodu a zeptal se, jestli je chtějí zkusit prodávat. A chtěli. A tak jsem se za pár měsíců tvorbě DIY deníků začal věnovat naplno a tak diáře Deafmessanger dostaly svou jedinečnou podobu. Brzo je začali prodávat taky v Anglii a Berlíně. Bylo jich víc a víc, až je nebylo kam dávat.

Kamarádka mi dala tip a já se dostal k mé první dílně, která byla v prostorách dnes už bývalého Triba na Lidické ulici. Tak začala naše spolupráce s Tribo tattoo, která funguje dodnes. Bylo fajn nebýt v dílně sám a tak jsem v Tribu poznal nový kámoše a taky posbíral nějaký tetování, třeba od Veroniky a Kócy a na Outsider tattoo Convention taky jedno od Michala Burdy."

"Rád recykluju různé materiály jako jsou třeba staré parkety nebo dřevo. Před čtyřmi lety jsem měl v Tribu výstavu, jejíž součástí byla i instalace kachliček, které tam vlastně zůstaly až do konce. "

Deafmessanger každoročně vyčlení část peněz na benefiční projekt nebo charitu. Nejčastěji se snaží podporovat zvířata a organizace na jejich záchranu. Díky loňské benefiční výstavě Consequences, se podařilo vybrat 28 000 Kč na podporu Záchrany zvířat v Praze.

Své diáře vyrábí ze starých papírů, pohlednic a fotek - věcí, které časem ztratily své majitele a byly by zapomenuty nebo skončily na skládce. Proto mohou tyhle diáře vyprávět vlastní příběhy všem, kteří chtějí naslouchat.

Text & foto: TerkaTetris / archiv

Follow Deafmessanger