Jak se tetuje v kriminálu

O tetování, životě, vrazích a tanci, mi u piva vypráví Zdeněk, akorát že on dneska nepije.

T: Máte pěkný tetování, jak jste k němu přišel?

Z: Jo tyhle kérky jsou 40 let starý.. Seděl jsem pár let za nějaký výtržnosti, tak jsem se tetoval. Začínal jsem touhle skautskou lilii a pak tohle, no, to byly první dvě a potom až jak mě zas zavřeli.

T: Jak to v base probíhá?

Z: Jak tě zavřou, tak to hned zjistíš od koho se tetovat, to ti někdo řekne, že jedině od něj, jinak ti to ten druhej zkazí. Nejhorší bylo udělat obrys no, protože to bylo nutný udělat rychle, obkreslit to, protože pak když přišel bachař, tak už jsi tu kérku měl. Nesměl tě prostě chytit u toho, jak se tetuješ, protože koho chytli, tak šel na díru.

T: Jak jste ten obrys dělali?

Z: No to jsme měli takovej papír - průklepák, ten jsme měli, a to se vobkreslí originál, ten papír se přiloží na kůži a vodou se namočí a vlastně máš obrys. Trochu se to obtiskne a von to jehlou vobjede no a to nejvíc bolí. Ale celý ten obrázek než se udělá tak to už pak ta ruka je dobrá to už ani nebolí. Vlastně, když se to tetuje tak je to dobrý, akorát že ten “kombajn” to je 5 jehel u sebe žejo…

T: Nevyráběli jste si strojky?

Z: Ne, to snad tehdá ani nikde nebylo. Ten Kombajn, to je z té versatilky vyrobený, to se tuha dá pryč a nití se ty jehly svážou k sobě.

T: Jo, teď se tomu říká Handpoke.

Z: Ale když se dotetuje, tak se pak, když jde na druhýho, musej vyčistit jehly že a všechno! Dokonale!

T: Takže jste neměli víc jehel…

Z: Ne, to byly jedny jehly pro celý oddělení. Ale já to vždycky chtěl vyčistit. Protože někteří kluci, ti měli takovýhle strupy.. a mokvalo to.. Mě ne, ale jednomu klukovi co semnou seděl - ten to měl strašný, říkal jsem mu; kamaráde, to ti sleze celej vobrázek aj s rukou.

T: Jak jste ty jehly teda čistili?

Z: No, to se namáčelo já nevím přesně do čeho, ale já teda vždycky chtěl, aby to čistil přez takovou vatu, kterou jako těma jehlama propichoval.. je důležitý, aby tam nebyla žádná stará tuš.

"Můj život je hra ďábla a žiju pro věčný peklo"

T: Co barvy?

Z: Jo, jako byly to tehdá nějaký latexový barvy.. byla tam černá, červená, zelená a ještě pamatuju, že ze dvou dělal nějakou jinou, jakože to smíchal a vylezla z toho úplně dobrá barva.

T: Barvy jste ale nevyráběli, žádný pálení podrážek?

Z: Ne, no vím, že to dones nějakej civil, že se to dalo koupit. Byly to barvy Latex, vydrží dobře tak 4 roky a pak už to bledne.

T: Kolik vás to stálo?

Z: No nějakej tabák, čaj, tatranky …tohle všechno asi 200,- Kč

Z: No pak ještě jak je to tetování hotový, tak je dobrý to namazat no, já používal Indulonu. A já měl ty kérky vždycky v pohodě, to je potřeba mít ty čistý jehly, to víte kůže, to je... no nacisti z té potetované dělali stínitka třeba. Mě zajímá všechno, to víš, teď tady čtu o vrazích.

T: Co je tohle za tetování?

Z: Nosferatu.. no ten byl zelenej úplně. A todle to je jako pirát, takovej jako Sandokan, ale není to Sandokan. A tady mám svý heslo: Můj život je hra ďábla a žiju pro věčný peklo! A tady mám ve víně je pravda.. to je klasika! Tady je Českej znak. No a tohle je ze skleničky ze zavařenin, trpaslík, ten se mi líbil, řikám hej, vyjeď mi to!

T: Máte nějakou kérku kterou máte fakt rád?

Z: Jo já jsem dělal všechno proto, abych ty kérky nemusel schovávat, no a tak se to povedlo až na mou ženskou, ta se nepovedla no, von ji udělal velkou hubu, tak jsem jí dal přes ní šátek.

T: Slza za vraždu, pavučina za kolik let sedíš… je to tak nebo ne?

Z: No to jsou takový symboly, spíš že se to na ta místa hodí, ale není to jako podle toho co kdo udělal, podle vraždy nebo co, ale poznám Valdičáka vod normálního vězně podle kérky. Valdice to je nejhorší no, to je 1. 2. 3. skupina a všichni jsou zkérovaní.

T: Všechna vaše tetování se dají schovat, nemáte ani potetovaný prsty…

Z: No to jsem nechtěl no, ani prsty ani krk ani oční víčka. To se dělalo, “Nebudit spím” a tak, ale to jsem nechtěl. Tetuje se to tak, že se vezme lžička od kávy, přetáhnou se víčka a tetuje se. Anebo byl v kriminále kluk, co měl na žaludu brouka.

T: Musel jste schovávat kérky? Měl jste s tetováním někdy problém?

Z: Jo no to víš, tehdy stačila jedna kérka a hned jsi byl kriminálník. Dneska už to nikdo neřeší no, ale to víš, je to rozdíl kérky z krimu a ty profi. Nechal bych si to vybarvit, ale je to hrozně drahý no, tak to už se asi tetovat nebudu.

Foto a text: Terka Tetris