Monika Martykan

Monika tetuje, studuje ateliér keramiky Maxima Velčovského na VŠUPce a ještě objíždí konvence ...

Ahoj Moniko, jak to děláš?

Těžko říct. Asi jsem ve svém krátkém životě měla štěstí na lidi. Nebo jen vnitřně vím, co přesně hledám a tak k sobě lidi i situace, ve kterých chci být, přitahuji. Vždycky jsem chtěla být slavná a bohatá .)

Myslím, že hlavně dost makáš a to i teď, když máš mít prázdniny…

To jo, jsou to takové prázdniny v mé verzi. Docela ráda cestuji, mám ráda akci a nesnáším, když stojím na místě. Pak to tak vypadá... v červnu mi bylo oznámeno, že budu se svými porcelánovými kousky na dvou poměrně výrazných výstavách - na Designbloku v Praze a taky na London Design festival, kde budu na živo představovat ruční 3D tisk. No a tak se mi všechno, co jsem měla perfektně naplánované půl roku dopředu, docela dost zkomplikovalo.

Tetování X porcelán? Prolínají se tyhle věci vzájemně do sebe v tvé tvorbě?

Každé má své mínusy, když se na ně zaměřím. Pokud člověk dělá více věcí, má více zaměření a není úplně bez nápadu, vždycky je jeho tvorba pestřejší, prolínají se různé zkušenosti z jiných oborů. I nápady. Třeba jako první a základní, co spojuje tetování a keramiku je řemeslo a tradice. Trpělivost. Časová náročnost.

Nedávno jsi vyhrála 2. a 3. místo na UniqueArtFestivalu ve Finsku, jaký to tam bylo vzhledem k Pražské konvenci?

Největší rozdíl byl ve velikosti akce. Ta Finská byla malá, takže působila tak rodinně. Nebyla ani v hlavním městě a konala se teprve třetím rokem. Jeden sponzorovaný tatér, jako reklama. Hodnota cen postavena na jakémsi ekodesignu a trashdesignu - DIY ceny vyrobené z víček od okurek, starých formiček na cukroví nebo třeba taška ušitá z vlajky. Taky se mi líbily kategorie - byly přizpůsobeny dnešním stylům tetování. Soutěže jako miss a nejlepší vousy byly podobné jako u nás. Vtipná mi přišla ochranka - ve Finsku by Hellsangels outfit neprošel - chodili v obleku, žádný alkohol. I prostory působily na pohled jakoby víc sterilněji. Ale to je celé Finsko.

Co přesně jsi vyhrála?

Bylo to druhé a třetí místo s tetováním Bride of Frankenstein a první místo Best of Saturday. Za první místa se jako ocenění získávaly trashdesign hodiny co držím v ruce na jedné z fotek.

Zaujal tě někdo z tatérů?

Moc se mi líbí práce a motivy od Timur Lysenko a Yogi Barrett, hyperreál od Karol Rybakowski a Thomas Carlijarlier, další umělci jako Valentina Ryabova, Caroline Friedmann, Dave Paulo. Zajímavý člověk na UATF byl Guido Schmitz. Dělá trashpolky a dokonce se nám podařilo se s ním i osobně potkat. Koupil si od nás dva plakáty. Skvělý člověk.

Co Finové a kérky vůbec?

Momentálně se ve Finsku najde několik dobrých a vkusných tatérů. Drakům, zdá se, už odzvonilo. Ale je fakt, že jsem tam dělala jeden cover a to původní tetování bylo fakt hrozné. Ale jinak je to tak, že Finové neumí pít. Pak konečně začnou mluvit anglicky, ale to už se s nimi většinou nikdo nechce bavit. Někteří mají vkus, někteří ne. Asi stejně, jako všude jinde.

Tvůj přítel je z Finska, máte společný portfolio - v čem je vaše spolupráce?

Jo Valtteri je z Finska, do budoucna bych chtěla, aby nás lidi brali jako dvojku. Takový tým, ve kterém má každý svou funkci. Valtteri dělá návrhy a já řeším technickou, řemeslnou stránku tetování. Sedli jsme si stylem. Oba máme znalosti photoshopu, používáme grafický tablet, fotky, koláže… pomáhá mi s návrhy pro zákazníky a já mám tak více času na samotné tetování. Přála bych si, aby bylo více odvázanějších lidí, co mají smysl pro kreativnější návrhy a nebrali jen ty konzervativní a bez nápadu. Jinak děláme na dalších projektech, baví nás posouvat to dál. Půjčila jsem si ze školy sítotiskový rám a tak jsme ručně potiskli několik triček s různými našimi designy. Letos jsme se navíc rozhodli vytisknout i plakáty.

Z čeho čerpáš náměty tetování a jak postupuješ?

Začíná to konzultací se zákazníkem, většina lidí už ale přijde s nějakým nápadem, který se mi rozrůstá v hlavě. Snažím se ho zpracovat tak, aby fungoval na obě strany, jak pro zákazníka, aby byl spokojený, tak pro mě, aby mě bavilo motiv tetovat. Pokud mi zákazník dá volnou ruku, snažím se vycházet z jeho osobnosti a námět tomu přizpůsobit. Baví mne fotorealismus kombinovaný s dalšími prvky, např. od geometrie po kaligrafii. Chtěla bych tvořit více barevných tetování.

"Ráda bych poděkovala lidem, kteří mě kdy podpořili a těm, kteří ve mne mají důvěru. "

Co do budoucna?

Kromě zdokonalení tetování a samotného řemesla bych ráda dokončila školu a využila její možnosti na stopadesát procent. Je to náročnější, ale vypadá to, že se mi moje životní cesty více zarovnávají. S hudbou už asi neprorazím a tenistka ze mě teda už asi taky nebude. Ve vzdálenější budoucnosti bych ráda na rok zmizela a projezdila konvence v různých částech světa a zkusila hostingy v různých studiích. Našla sponzory. Měla dvě děti a žila šťastně až do smrti.

Máš super vlasy, má to nějaký důvod?

Svůj účes jsem změnila pokaždé, když se něco zásadního v životě přihodilo. Už to jsou téměř 4 roky, co jsem na půl blond.

Foto: Ville Tarhala / Text&Foto: Terka Tetris / sledujte Moniku a Valtteriho na Insta / Moničino portfolio